/   Avala   avala.co.rs   / Srpski  


2019-03-22 00:22:13

U autorskom tekstu koji su preneli Gardijan i Mond , a na srpskom jeziku beogradska Politika , on je naveo da protesti desetina hiljada mladih protiv klimatskih promena treba da posluše kao inspiracija za konkretne planove i akcije.

Moja generacija nije uspela da pruži valjan odgovor na dramatične izazove klimatskih promena. To snažno pogađa mlade i nije ni čudo što su besni , napisao je Guteres.

Po njegovim rečima, pariski sporazum, iako vizionarski, održiv i dugoročan politički okvir za zaustavljanje klimatskih poremećaja, besmislen je bez odlučne akcije.

Guteres je izrazio nadu da će se na samitu o klimatskim akcijama u septembru, na koji je pozvao svetske lidere, razgovarati o konkretnim i realističnim planovima za dodatne napore svih zemalja da se emisija gasova sa efektom staklene bašte smanji za 45 odsto tokom naredne decenije.

Vreme nam ističe - više nemamo taj luksuz - odlaganje suočavanja s klimatskim promenama jednako je opasno kao poricanje postojanja tog globalnog problema , upozorio je Guteres.

Pozivajući se na najnovije analize koje pokazuju da se hitnim reagovanjem može smanjiti emisija ugljen-dioksida u roku od 12 godina i ograničiti globalno zagrevanje na 1,5 stepeni celzijusa, on je rekao da će biti nemoguće predvideti posledice ako se nastavi putem kojim se sada ide.

Generalni sekretar UN je u svom tekstu napisao i da efikasna rešenja mogu ojačati ekonomije i kreirati nova radna mesta, budući da nove tehnologije već sada isporučuju energiju po cenama nižim od energije dobijene od fosilnih goriva, kao i da su solarna i vetroenergija najjeftiniji izvori nove energije.

Dodao je, međutim, da se moraju pokrenuti radikalne promene, koje bi podrazumevale ukidanje subvencija za fosilna goriva i poljoprivredne prakse koje emituju velike količine ugljen-dioksida, kao i prelazak na obnovljivu energiju, električna vozila i inteligentne klimatske prakse.

To uključuje i ubrzavanje procesa zatvaranja termoelektrana na ugalj i zamenu tih radnih mesta zdravijim, jer tranzicija mora biti pravedna, ikluzivna i profitabilna, a akcioni planovi ne smeju stvarati dobitnike i gubitnike ili doprinositi ekonomskoj nejednakosti , ocenio je Guteres.

On je tekst završio optimističnom porukom mladima: Što više vidim vašu predanost i vaš aktivizam, više sam uveren da ćemo pobediti. Zajedno, uz vašu pomoć i zahvaljujući vašim naporima, mi možemo i moramo pobediti ovu pretnju i stavoriti čistiji, bezbedniji i zeleniji svet za sve .


rts.rs @RTS_Vesti
klimatskih guteres promena inspiracija protiv mladi borbi koje biti http koji klimatskim
   

www.avala.co.rs

This domain might be on sale!


Categories


Other countries/languages

       

Partners

weighborhood.com personaio.com realestate-mediteran.com cr34t1v3.com stanje.com kosovaaccommodation.com realestate-worldwide.com theexitfestival.com aialy.com excitement.tv extremac.com belgradevents.com iywux.com improveyouruserexperience.com preporucujemo.com mvprush.com realestate-bosniaandherzegovina.com spainserbia.com aktuelno.info keepcalmandenjoy.com yicyf.com dooule.com automobili.ml automobili.cf kriptovalute.ml

Latest

SPORT   feedproxy.google.com Jul 23
08:28

Ronaldo oslobođen optužbi za silovanje