Avala

/   avala.co.rs     Health   / Srpski  

2019-11-15 01:20:50

15 Nov 2019 - 00:25 Vesti Link

Kako prenosi Beta, Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kazao je da ograničenje brzine vozila od 150 km/h nema nijedna zemlja Evrope i ocenio da to predstavlja klasičan primer političkog metoda rada.

Tako nešto ne postoji nigde u svetu , kazao je za Nedeljnik Okanović. Okanović je za Nedeljnik povodom najave direktora Javnog preduzeća Puteva Srbije Zoran Drobnjak da će na srpskim auto-putevima uskoro biti tolerisano prekoračenje brzine od 20 km/h, rekao da sud sudi na osnovu zakona, a ne na osnovu nekih preporuka ili inicijativa.

Šta bi se desilo u slučaju saobraćajne nezgode sa elementima krivičnog dela, odnosno u slučaju da neko pogine? I kada bi se u sudskom postupku utvrdilo da je do nezgode došlo usled toga što se vozilo kretalo brzinom većom od zakonom dozvoljene, a vozač se pravdao time da se kretao u okviru tolerisane brzine , upitao je Okanović.

On je ukazao da ograničenje od 140 km/h postoji u samo tri zemlje u Evropi. Ograničenje na 140 km/h postoji u tri zemlje, Poljskoj, Bugarskoj i Austriji. U svim ostalim, ograničena brzina kreće se od 110 do 130 km/h.

Na primer, u SAD je 100-110 km/h, kao i u Velikoj Britaniji , rekao je Okanović. Direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak najavio je da će na srpskim auto-putevima uskoro biti tolerisano prekoračenje brzine od 20 km/h, ako se saglase nadležni.

Tako će na delovima auto-puta gde je ograničenje 130 km/h biti tolerisano do 150 km/h, kao id a to neće važiti za tunele gde je ograničenje 80 km/h na Koridoru 11, Statistički podaci na nivou Srbije pokazuju da se brzina, kao uticajni faktor, prepoznaje kod trećine svih nesreća i kod više od 50 odsto smrtnih ishoda u saobraćajnim nezgodama.

Izvor: Beta.rs

Foto: arhiva


autoblog.rs
ogranienje nema nijedna okanovi zemlja evrope brzine autoblog srbije beta auto kazaoUser comments