Avala

/   avala.co.rs     Health   / Srpski  

2019-10-22 04:21:44

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl otvorio je večeras izložbu „Objektivno: Svetkovina džez fotografije” u Domu omladine Beograda, koja se održava povodom 35. Beogradskog džez festivala.

Foto: Beoinfo

Izložbu su otvorili i programski menadžer Džez festivala Dragan Ambrozić, kao i jedni od autora izložbe muzički kritičar Zorica Kojić i fotograf El gvojs.

Karl je istakao da su naša dva najveća festivala Fest i Džez festival vršnjaci, ali da je u odnosu na Fest koji je pauzirao dve godine, Džez festival pauzirao čak 15.

– U predvečerje otvaranja 35. jubilarnog izdanja festivala kroz ovu izložbu vidimo rekapitulaciju. Ona je šira i od samog festivala i bavi se prisustvom, uticajem i značajem džeza u ovim krajevima. Kroz 150 odabranih fotografija, koje su postavljene na tri nivoa u Domu omladine, vraćamo se u prošlost i dekade našeg glavnog grada koje je prožimao džez – rekao je gradski sekretar za kulturu, a prenosi Beoinfo.

On je podsetio da je džez u Beograd došao između dva svetska rata, pre nego u drugim evropskim sredinama i da je osnivanje džez festivala posledica tog talasa, a njegovi potonji razvoj samo dalji zamajac rastuće popularnosti prefinjenog zvuka do današnjih dana.

–Ova izložba je sačinjena vrednim očima i britkim zapažanjima džez fotografa i ona je kao i muzika koju opisuje. Želim svima da podjednako uživaju u ovoj izložbi i u džez tonovima narednih dana – rekao je Karl.

Dragan Ambrozić je istakao da je objektivom fotografa zabeležena istorija 35 izdanja džez festivala.

–Fotografi su beležili džez festival od prvog dana pre 35 godina i ove godine smo te snimke pretočili u izložbu koja se može videti u celom Domu omladine. Iza izložbe stoji mnogo uzbudljivih priča kako se fotografisalo i kako se došlo do ovih fotografija – rekao je on i dodao da je zamisao bila da se izložba pretvori u nešto što je akademski istraživo i nešto što će ostati za buduće generacije.

Specijalni gost uvodne večeri 35. Beogradskog džez festivala bio je italijanski džez muzičar Nikola Konte.

Sutra u podne biće održana tribina na kojoj će govoriti fotografi koji su učestovovali na realizaciji izložbe „Objektivno: Svetkovina džez fotografije”.

Povezani tekstovi

Beogradski Džez Festival 2019, Kultura

Beogradski Džez Festival 2019, Kultura

Beogradski Džez Festival 2019, Kultura


danas.rs @OnlineDanas
festivala festival fotografija beogradskog danas dzez izlobu domu karl 2019 omladine fotografijeUser comments