Avala

/   avala.co.rs     Health   / Srpski  

2019-10-08 15:18:12

Kao i svake godine i ovaj oktobar, mesec borbe protiv raka dojke, koristimo da vas podsetimo koliko je prevencija važna! Zapravo, pravovremena prevencija je jedini i najefikasniji način da se ova bolest uspešno pobedi! Kako je medicina svakimda nom u potrazi za lekom protiv raka dojke, tako je sve više revolucionarnih otkrića vezano za ovu zloćudnu bolest i iz dana u dan sve manje žena je u životnoj opasnosti.

Pa ipak, rak dojek je i dalje prva na listi bolesti koja ugrožava zdravlje i život žena, a broj obolelih je porastao na oko milion žena na godišnjem nivou.

Jedini način da se uspešno pobedi rak dojke je njegovo pravovremeno otkrivanje, ako se prepozna u početnoj fazi, potpuni oporavak gotovo je siguran. Kako bi se dijagnostifikovale promene na dojci, u vidu kvržica, potrebno je redovno vršiti samopreglede.

Samopregled je najbolje vršiti jednom mesečno, nedelju dana po završetku ciklusa, kada su dojke najmanje osetljive i najmanje bolne. Ukoliko primetite neku promenu obratite se lekaru, koji će vas uputiti na ultrazvučni pregled, ukoliko ste mlađi od 40 godina, ili mamografiju, koja se vrši u prvoj fazi menstrualnog ciklusa, ako ste stariji od 40 godina.

Ako se nalaz mamografije pokaže zabrinjavajućim, sledeći korak je biopsija, analiza tkiva, tokom koje se utvrđuje da li je reč o malignoj promeni. Pokazalo se da je čak oko 80% kvržica benigno, nakon urađenih mamografija.

Faktori rizika

Pravi uzrok bolesti nije poznat, ali mnogi faktori mogu podstaći razvoj bolesti.

Gojaznost značajno povećava rizik oboljenja, pogotovo kod osoba starijih od 50 godina.PušenjePreterano konzumiranje alkohola.Postojanje raka dojke u porodičnoj istoriji bolesti.Rano dobijanje prve menstruacije.Hormonske terapije.

Ipak, istraživanja su pokazala da oko 80% žena, koje imaju više faktora rizika ne oboli od raka. Bez obzira na taj podatak, preporučljivo je smanjiti rizike na najmanju moguću meru.

Nedostatak vremena, strest i brojne obaveze samo su nedovoljno jaki izgovori za nebrigu o sebi. Ako ne izdvojimo 5 minuta da jednom mesečno pregledamo sebe i jednom godišnje obavimo ultrazvučni pregled, niko drugi ne nosi odgovornost. Jedina osoba odgovorna za svoje zdravlje smo mi sami i zato apelujemo na sve vas, da svakog meseca izdvojimo 5 minuta i povedemo računa o svom zdravlju i svom životu!

Foto: GettyImages


lepotaizdravlje.rs
dojke prevencija pobedi raka korak lepotaizdravlje treba znamo samopregledu raku bolesti jednomUser comments