Avala

/   avala.co.rs     Health   / Srpski  

2019-08-24 02:20:03

Vladina komisija za nestale osobe Kosova 30. avgusta će obeležiti Međunarodni dan nestalih osoba pod motom „20 godina čekanja, bola i ponosa“, izjavio je predsednik koordinacionog tela Vlade za nestale osobe Jahja Luka.

Foto: Pixabay/Ronnyk

On je za prištinsku agenciju Kosovapress rekao da iako je vlada podnela ostavku, a Skupština je raspuštena, institucije će se ujediniti u jednom od najosetljivijih pitanja u zemlji, koji je otvoren već dve decenije, o nestalim osobama.

Luka je rekao da je planirano da se 30. avgusta maršira od Trga Zahir Pajaziti u centru Prištine do Obeliska nestalih, koji se nalazi u neposrednoj blizini Skupštine Kosova, gde će predstavnici institucija i članovi porodica položiti vence.

Prema njegovim rečima, obeležavanje dana nestalih će biti više usredsređeno na centre.

Najavio je održavanje okruglih stolova, među kojima i onaj koji će biti održan 27. avgusta, a na kojem će učestvovati predstavnici svih institucija, uključujući međunarodne predstavnike.

On je rekao da i ove godine nema vesti koje bi usrećile porodice nestalih, ali da se nada da će se stvari kretati brže kako bi sudbina njihovih najbližih mogla da se rasvetli.

„Možda za nekoga to uopšte nije posao, ali imati posao u organizaciji i biti stalno sa članovima porodice koji čekaju 20 godina na vesti o njihovim najdražima je vrlo teško i veoma osetljivo. Mi političari ne verujemo da imamo puno prava na govor, ali kao kritičar ja kažem da možda nismo uradili sve što smo morali da uradimo“, rekao je on.

Takođe, na obeležavanje Međunarodnog dana nestalih, 29. avgusta na Etno festu, u selu Kukaj, biće prikazana drama o nestalima.

Dvadeset godina nakon rata na Kosovu više od 1.500 ljudi se još vodi kao nestalo.


danas.rs @OnlineDanas
nestalih avgusta godina motom bola osoba danas ponosa koji rekao ekanja nestale
User comments